T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ŞİLE - Şile Borsa İstanbul 50. Yıl Çok Programlı Anadolu Lisesi

Bilişim Teknolojileri Haftası (1 - 7 Mayıs)

Her geçen yıl daha fazla büyüme ve gelişme gösteren bilişim sektörü, yaşantımızda önemli bir yer edinmiş durumda. Bilgisayarlardan, cep telefonlarına, tabletlerden, giyilebilir teknolojilere kadar bir çok alanı kapsayan bilişim teknolojisi, ihtiyaçlar doğrultusunda gelişmeye devam etmektedir.

Bilişim Teknolojileri Nedir?

Bilişim teknolojisi, Bilgi teknolojisi (BT), informasyon teknolojisi veya enformasyon teknolojisi, bilgisayar tabanlı bilişim sistemlerinin, özellikle yazılım uygulamaları ve bilgisayar donanımının incelenmesi, tasarlanması, geliştirilmesi, yürütülmesi, yönetimi ve desteğine verilen addır. BT temel olarak bilgisayarların ve yazılımların aracılığıyla bilginin işlenmesi, dönüştürülmesi, saklanması, korunması, iletilmesi ve bu bilgiye güvenli bir biçimde erişilmesini sağlar.

Bilişim teknolojisi, bilginin toplanmasında, işlenmesinde, depolanmasında, ağlar aracılığıyla bir yerden bir yere iletilip kullanıcıların hizmetine sunulmasında kullanılan iletişim ve bilgisayarlar dâhil bütün teknolojileri kapsayan teknolojilerdir.

Her iki tanımda da, bilişim teknolojilerinin, bilgi ve bilgi akışını sağlayan sistemler olarak tanımlandığını görmekteyiz. Bahsettiğimiz bu sistemi oluşturan temel unsurlar ise tahmin edebileceğiniz gibi bilgisayarlar, telefonlar, tabletler, televizyonlar, radyolar kısacası aklınıza gelebilecek bütün iletişim araçları.

Günümüzde bilişim teknolojilerinin temel unsuları olan bilgisayar ve telefonlar yaşantımızı önemli ölçüde kolaylaştırmış ve bilgiye istenilen her yerden, herkesin ulaşmasına imkan vermiştir. 

Bilişim Teknolojilerinin Önemi

Eskiden devletlerin gelişmişlik düzeyini belirleyen unsur askeri güçleri iken günümüzde bu kavram yerini teknolojiye bırakmış durumda. Teknolojiye yatırım yapan ve bu alanda gelişme gösteren ülkelerin ekonomik yönden daha  gelişmiş olduklarını ve daha az dışa bağlı kaldıklarını görmekteyiz. Bu durum, teknoloji ve teknolojinin evrenselleşmesini sağlayan bilişim teknolojilerinin önemini bize gayet açık bir şekilde göstermektedir.

Bilişim Teknolojilerinin Faydaları

Global rekabet dünyasında firmaların varlığını sağlaması ve koruması da bilişim teknolojileri ile yakından ilgilidir. Bir üretimin hatasız bir şekilde gerçekleştirilmesi ancak bu teknolojilerin etkin kullanılması ile mümkün olabilir. Kurumlarda ve firmalarda karar verme sürecinin hızlanmasına da olanak tanır. Yeniden yapılanma sürecinde de etkin rol oynayan bu teknolojiler şirket bazında yenilenmelere imkan sağlar.

 

Maliyet Düşürme

Şirketler maliyetlerini düşürmek için bilgi teknolojisi kaynaklarından faydalanabilirler. Bilişim Teknolojileri altyapısını kullanarak, artık görevler tek bir yerde toplanabilir. Örneğin, büyük bir şirket, çalışanların maliyetlerini düşürmek için bordro işlevlerini bir yerde toplayabilir ve oradan yönetilmesini sağlayabilir.

 

Ekonomik Verimlilik

04-05-2021

Ekonomik verimlilik, yüksek maliyetli işlevleri çevrimiçi bir ortama geçirerek de gerçekleştirilebilir. Dış kaynak kullanımı olanakları, uzaktan çalışma seçenekleri ve daha düşük maliyetli iletişim seçenekleri sayesinde maliyet tasarrufu da sağlanabilir.

 







Hızlı İletişim

04-05-2021

Hızlı iletişim, çalışma verimliliğinin artmasına yardımcı olabilir. Öte yandan daha iyi iş kararlarının verilmesine olanak sağlar ve bir şirketin yeni bölgelere ya da ülkelere yayılmasını kolaylaştırır. Uluslararası geçerlilik kazanılabilir. E-posta sunucuları, yönlendiriciler, şirket içi reklam panoları ve sohbet hizmetleri bir şirketin iletişiminin omurgasını oluşturabilir. Elektronik tabanlı bu iletişim sistemleri, rutin ve kritik iş bilgilerini hızlı ve verimli bir şekilde yaymak için kullanılır. Bilişim teknolojileri ekipmanı, yöneticilere iş durumu raporları göndermek, kritik iş projeleri konusundaki çalışanları güncellemek ve iş ortakları ile müşterilerle bağlantı kurmak için kullanılabilir.

 






İş Yeri Verimliliğini Geliştirme

04-05-2021

İş akışı sistemlerinde kolaylaştırmalar, iş verimliliğini geliştirme, paylaşılan depolama ve ortak çalışma alanları, bir işletmede verimliliği artırabilir ve çalışanların daha kısa sürede daha fazla iş yapmasını sağlayabilir. Bilişim teknolojileri sistemleri rutin işleri otomatikleştirmek, veri analizini kolaylaştırmak ve daha sonra kullanmak üzere kolayca alınabilecek şekilde saklamak için kullanılabilir. Teknoloji, müşteri sorularını e-posta aracılığıyla, gerçek zamanlı bir sohbet oturumunda ya da bir müşteriyi mevcut bir müşteri hizmetleri temsilcisine bağlayan bir telefon yönlendirme sistemi aracılığıyla yanıtlamak için de kullanılabilir.

 






Stratejik Düşünmeyi Kolaylaştırır

04-05-2021

Bilişim teknolojilerinin en temel avantajlarından biri de stratejik düşünme ve bilgi aktarımını kolaylaştırmaktır. Böylece, bir şirketin pazardaki rekabet avantajını arttırmada etkilidir. Örneğin, sosyal ağlara ve abonelik veritabanlarına erişmek ve bunlardan yararlanmak, şirketlerin daha önce hiç olmadığı gibi bilgi toplama, yorumlama ve aktarma olanağını sağlamıştır. Bu, işletmelere müşterilere ve tüketicilere benzersiz erişim sağlayarak, kuruluşların yeni ve gelişmiş ürünler sunmalarına olanak sağladı. Bu nedenle, bir amaç yerine stratejik bir yatırım olarak kullanıldığında bilişim teknolojileri, kuruluşlara piyasayı doğru bir şekilde değerlendirmek ve rekabet gücü için gerekli stratejileri uygulamak için ihtiyaç duydukları araçları sağlar.

 






Değerli Bilgilerin Saklanması

Bilgi yönetimi olarak bilinen bilgilerin depolanması, saklanması ve korunması, bilişim teknolojilerinin öne çıktığı başka bir alandır. Bilişim yönetimi, hassas bilgileri (finansal veriler gibi) uzun süre saklamak ve korumak zorunda olan herhangi bir işletme için önemlidir.  BT, şirketlere daha sonra kullanmak üzere dosyaları saklama, paylaşma ve yedekleme ve aynı zamanda bilgileri yetkisiz kişilerden koruma yeteneği verir. Sonuç olarak, bilişim teknolojileri işletmelere, topladıkları ve analiz ettikleri bilgilerin uygun bir şekilde saklanabileceğini ve gelecekteki kullanım için korunabileceğini düşündürmektedir. 

Bilişim teknolojileri, kurumların, işletmelerin can damarıdır. Bu alanda etkin olamayan, inovasyonların gerisinde kalan kurumlar, rekabet dünyasında da geride kalmaya mahkumdur. Bu acı tablo ile karşılaşmamak için, kurumların, bilişim teknolojileri departmanlarına gereken yatırım ve önemi yapması gerekir.

 

Yapay Zeka 

 04-05-2021

En basit ifadeyle yapay zeka , görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgilere göre yinelemeli olarak kendilerini iyileştirebilen sistemler veya makineler anlamına gelir. Yapay zekâ pek çok biçimde kendini gösterir. Örneğin:

Sohbet robotları, müşterilerin sorunlarını daha hızlı bir şekilde anlamak ve daha verimli cevaplar vermek için yapay zekâdan yararlanır

Akıllı asistanlar, zamanlamayı iyileştirmek için büyük kullanıcı tanımlı veri kümelerinden kritik bilgileri çekmek için yapay zekâdan yararlanır

Öneri motorları kullanıcıların izleme alışkanlıklarına göre TV programları için otomatik önerilerde bulunabilir

Yapay Zeka, herhangi bir özel biçim veya işlevden ziyade süper güçlendirilmiş düşünce ve veri analizi yeteneği ve süreciyle ilgilidir. Yapay zeka üst seviye işleve sahip insan benzeri robotların dünyayı ele geçirmesine ilişkin görüntüler sunsa da, yapay zekanın amacı insanların yerini almak değildir. Amaç insan yeteneklerini belirgin şekilde geliştirmek ve bunlara katkıda bulunmaktır. Bu nedenle oldukça değerli bir ticari varlıktır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.05.2021 - Güncelleme: 10.05.2022 14:52 - Görüntülenme: 401
  Beğen | 52  kişi beğendi