Okulumuz tarihçesi

Okulumuz Şile halkının eğitim ve öğretimi için Şile Ortaokulu adıyla 1951-1952 eğitim öğretim yılında açılmıştır. Ortaokul statüsünde eğitim veren okulumuzun binası ilçe nüfusunun artması üzerine yeterli gelmemeye başlamış ve okul binasının yanına barakalar kurulmuştur. 1973 -1974 öğretim yılında liseye dönüştürülerek Cumhuriyetimizin ilanının 50. Yılı nedeniyle Şile 50. Yıl Lisesi adını almıştır. Bir süre eğitim-öğretim hem okul binasında hem de barakalarda sürdürülmüştür. Yeni okul binasının yapılmasıyla 1982 yılında şimdiki binasına taşınmıştır.

İlçeye bağlı köylerde yaşayan ailelerin çocukları ilkokuldan sonra gerek maddi imkânsızlıklardan gerekse ulaşım zorluklarından dolayı öğrenime devam edememekteydiler. Bu durum dikkate alınarak civar köylerde oturan öğrencilerin yatılı olarak okumalarını sağlamak amacıyla 1982 yılında yapımına başlanan 200 öğrenci kapasiteli pansiyon binası 1983 yılında hizmete açılmıştır. Böylece Şile 50. Yıl Lisesi yatılı okul olarak hem ortaokul hem de lise öğrencilerine yönelik eğitim ve öğretim faaliyetini sürdürmeye devam etmiştir.

Eğitim sisteminde yapılan değişiklikler nedeniyle 1995 yılından itibaren kademeli olarak okulumuz bünyesindeki ortaokul öğretimi kademeli olarak sona ermiş ve okulumuz müstakil liseye dönüştürülmüştür. 1996 yılında bünyesinde Yabancı Dil Ağırlıklı Lise sınıfları açılmış ve okulumuzun adı Şile 50. Yıl Çok Programlı Lisesi olarak değiştirilmiştir. Okulumuz 17 Ağustos 1999 depreminde orta dereceli hasar gören binası onarılıncaya kadar (1999-2003 yılları arasında) Demirtaşpaşa İlköğretim Okulu binasında eğitim-öğretime devam etmiştir. Ocak 2003 tarihinden itibaren Ortaöğretim Genel Müdürlüğü bünyesinden ayrılan okulumuz Ticaret Turizm Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır.

Mart 2002-Şubat 2003 tarihleri arasında okul binamızın güçlendirilmesi, tadil ve tefrişi İMKB tarafından, pansiyon binamızın güçlendirilmesi, tadil ve tefrişi ise Işık Üniversitesi Fevziye Mektepleri Vakfı tarafından yaptırılmıştır. 2015 yılında okula bağlı pansiyon binası yıkılmış ve gündüzlü öğretime geçmiştir. 2017-2018 Eğitim öğretim yılında ise okulumuzda Anadolu Meslek Alanları açılmıştır. 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında okulumuz bünyesinde Şile Mesleki Eğitim Merkezi de açılarak Çırak/Kalfalık ve Ustalık Eğitimi de verilmeye başlanmıştır. 2020-2021 Eğitim yılında Anadolu Teknik Programı kapsamında sınavlı Bilişim Teknolojileri alanı açılmıştır. 2021-2022 Öğretim yılı başından itibaren ise okul adında yer alan “İMKB” ifadesi  “Borsa İstanbul” ile değiştirilmiştir. İstanbul Valiliğinin Şubat 2023’teki kararı ile okul binası depreme dayanıksız olduğu için tamamen yıkılmıştır. Okulumuz öğrencileri bir süreliğine Şile Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Şile Borsa İstanbul MTAL binalarında öğretimlerine devam etmektedirler. Yeni okul binası Ahmetli bölgesinde inşa edilmekte olup 2024-2025 eğitim öğretim yılında faaliyete geçmesi beklenmektedir. Okulumuz, Anadolu Lisesi kısmı ve Bilişim Teknolojileri, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Muhasebe ve Finansman alanları ile MESEM, Özel Eğitim ve Mesleki Açıköğretim sınıflarıyla hizmet vermeye devam etmektedir.

Yayın: 25.11.2012 - Güncelleme: 20.12.2023 11:15 - Görüntülenme: 3094